Dzisiejsze kominki i piece nie są takie, jakie były w dawnych czasach, dlatego technika ogrzewania również jest inna.
Używaj wysokiej jakości drewna opałowego - i to dużo wysezonowanego drewna, min. 2 lata.
wiska. Wielu jest zaskoczonych, jak bardzo zalecane są rozpałki. Dlatego
zalecamy rozpałkę Flamini. Wynika to z faktu, że piecyki o czystym
spalaniu potrzebują więcej czasu na rozgrzanie komina, aby rozpocząć
ciąg kominowy. Sprawia to, że ogień pojawi się szybciej i nastąpi bardziej wydajne spalanie.
Prawidłowo rozpal ogień w kominku.
Użyj
dużych kłód na dole i mieszanki rozpałki i 2-3 drobnych kawałeczków
drewna na górze. Zacznij od tyłu i ułóż w stos, aby powietrze mogło
cyrkulować do drewna. Ważne jest, aby drewno było suche. Jeśli nie masz
pewności, czy drewno jest całkowicie suche, możesz je scalić.. Użyj
rozpałki, aby zapewnić wystarczająco szybki zapłon szczapek na górze,
aby uniknąć niepotrzebnego dymu podczas rozpalania.
Zapewnij dobry dostęp do powietrza
Należy
otworzyć wszystkie wloty powietrza i upewnić się, że do domu, w którym
stoi kominek, napływa wystarczająca ilość powietrza, aby piec miał
wystarczająco dużo powietrza do spalania. Wyreguluj system wentylacyjny,
ponieważ ten wypuszcza powietrze z domu, zmniejszając ciąg kominowy. Z
przyjemnością uchyl drzwi do kominka lub pieca nawet do 10 minut, aż
dobrze się wypali. Gdy piec się rozgrzeje (po około 15 minutach), należy
wyregulować przepust powietrza. Ważne jest, aby nie zamykać przepustnic
tak mocno, aby płomienie zgasły.
Inne przydatne wskazówki i porady
Palenie
drewna widocznymi płomieniami jest bardziej przyjazne dla środowiska.
Jest tak, ponieważ ogień bez płomieni podwaja emisję tlenku węgla i
cząstek stałych. Nie używaj gazet, czasopism i kartonów z mlekiem do
zapalania. Robią dużo popiołu i kradną tlen, a atrament jest szkodliwy
dla środo