Wydaję się, że palenie w kominku jest prostą i przyjemną czynnością, z reguły można się z tym stwierdzeniem zgodzić, jednak ważną kwestią jest jakość i skuteczność samego rozpalenia, jak i późniejszego utrzymywania ognia.
Rozpoczynając rozpalanie kominka warto zacząć od przygotowania paleniska, wybrania popiołu, umycia szyby. Wyczyszczony kominek nie tylko będzie lepiej się prezentował, ale przy rozpalaniu zalegający popiół nie będzie blokował dopływu powietrza, co często utrudnia rozpalanie.
Przed rozpalaniem warto mieć przygotowane wszystkie elementy potrzebne do sprawnego rozpalenia potrzebujemy odrobinę papieru, podpałki i kawałków drewna. Ważne by zarówno podpałka i drewno przygotowane w kominku było suche. Wilgotna podpałka utrudni rozpalanie, a mokre kawałki drewna będą się źle palić i dadzą zdecydowanie mniej energii cieplnej. Przy rozpalaniu należy otworzyć szyber, jeżeli nasz kominek go posiada, co pozwoli poprawić ciąg oraz otworzyć dopływ powietrza.
Po kilku minutach od rozpalenia, jeżeli wszystko poszło dobrze, ogień powinien zając drewno.
Ważne by palenie w kominku przebiegało równomiernie dlatego podczas palenia warto zamknąć szyber i ograniczyć dopływ powietrza kontrolując spalanie w kominku.
Warto zwrócić uwagę, że gdy pojawi się problem z rozpalaniem związany z brakiem ciągu, można otworzyć okno w pokoju, w którym znajduje się kominek, co zdecydowanie zwiększy przepływ powietrza.
Dbając o środowisko, komin i kominek należy pamiętać, by w kominku nie spalać śmieci, folii, tworzyw sztucznych oraz drewna pokrytego lakierem.